Los «Whatsapps», prueba creciente en judicios de separación o divorcio

Los «Whatsapps», prueba creciente en judicios de separación o divorcio

Els jutges que tracten processos de separació o divorci han de valorar la comunicació a través de la missatgeria instantània, que, cada vegada amb més freqüència, s’aporta com a prova. Tot i que el TSJC no disposa de dades sobre això, diversos advocats confirmen que en els últims temps s’ha incrementat l’ús d’aquestes eines com a proves en seu judicial. El mateix passa a escala internacional,  en que l’associació americana d’advocats de família informava aquest juny que el 97% dels seus membres havien percebut un creixement dels indicis aportats a través de telèfons mòbils.

Les converses per WhatsApp d’un matrimoni en crisi poden ser de molt interès per un judici; poden servir per demostrar si hi ha hagut injúries o calúmnies o si s’ha produït algun tipus de violència de gènere dins el matrimoni . A més a més, poden donar arguments al jutge que hagi de dirimir a qui s’atorga la custòdia dels fills menors.  Però cal anar amb compte, si una persona decideix agafar el mòbil del seu cònjuge pot incorre en delicte de descobriment de secrets.

Qui pot aportar la prova és qui participa en la conversa. La missatgeria instantània no és l’únic tipus d’indici electrònic que ha crescut als jutjats, últimament també ha augmentat el nombre de correus electrònics, sms i fotografies de xarxes socials com ara Facebook, Twitter o Instagram. També els registres de trucades, l’historial de navegació o les adreces buscades al GPS.